naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska u području energetike usklađena s europskim zakonodavstvom

(Hina) - Hrvatska je u području energetike u visokom stupnju usklađena sa zakonodavstvom Europske unije, ali će trebati dodatno raditi na njegovoj provedbi, izjavili su u Bruxellesu pregovarači za to poglavlje za koje u utorak 20. lipnja 2006. završava bilateralni screening.


Pregovarač za poglavlje energetika Nikola Ružinski i voditelj radne skupine Željko Tomšić izjavili su kako se može očekivati da će Europska komisija tražiti dodatne dokaze o transparentnosti organizacije tržišta električne energije i otvaranja tržišta prema vanjskim sudionicima.


Hrvatska ima specifičan model, zadržala je holding HEP unutar kojega su tvrtke potpuno samostalne u pravnom, financijskom i upravljačkom smislu. To je u skladu s europskim direktivama, ali će trebati dokazati da nitko unutar HEP grupe nije u povlaštenom položaju u odnosu na moguće druge sudionike na tržištu električne energije.


Druge države su operatere prijenosnog sustava organizirale kao zasebna poduzeća u stopostotnom vlasništvu države.


U ponedjeljak, prvi dan bilateralnog screeninga, razgovaralo se o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Prema riječima hrvatskih pregovarača, u Europskoj komisiji smatraju da Hrvatska ima još prostora da poveća udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije nego što je to zacrtano u planovima. Hrvatska predviđa da će do 2010. godine dobivati 5,8 posto energije iz obnovljivih izvora bez velikih hidroelektrana.