naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zlouporaba sredstava PHARE u Bugarskoj i Rumunjskoj

Izvještaj Europskog revizorskog suda objavljen u utorak 20. lipnja kritizira administraciju u Bruxellesu za neefikasno plasiranje novca iz fondova EU. Kritike su usmjerene na trošenje sredstava Phare programa u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Europska komisija kroz Phare program kanalizira sredstva za zemlje kandidatkinje kako bi pripremile svoju administraciju za pridruživanje Uniji ili za jačanje konkurentnosti ekonomije.

Nalazi izvještaja Revizorskog suda  čija svrha je bila procjena uspješnosti provedbe Phare programa u Bugarskoj i Rumunjskoj navode da su revidirani projekti uglavnom bili u skladu s ciljevima Phare programa za prilagodbu EU normama i standardima te za jačanje ekonomske i socijalne kohezije. Međutim, u vrijeme revizije ustanovljeno je da su u više od polovine slučajeva  sredstva korištena samo djelomično ili uopće nisu korištena u svrhu za koju su bila namijenjena.

Tako je npr. 1,8 milijuna eura vrijedna kompjutorska oprema namijenjena  uredu bugarskog javnog tužitelja završila u skladištu, a most vrijedan 3,1 milijun eura koji povezuje Rumunjsku i Moldaviju nije dobio pristupnu cestu. U periodu od 2000. do 2004. godine Bugarska je iz Phare programa primila 511 milijuna eura a Rumunjska milijardu i 400 milijuna eura.

 

Više o tome: