naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor za regionalni razvoj odobrio strukturne fondove

Odbor za regionalni  razvoj Europske unije podržao je usvajanje paketa strukturnih fondova za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Četiri izvještaja definiraju ciljeve Kohezijskog fonda, Europskog regionalnog razvojnog fonda, Europskog socijalnog fonda  te Strukturnih fondova, zatim financijske sredstva te kriterije za zemlje članice i regije za financiranje iz fondova. Tako su sredstva Kohezijskog fonda povećana za 18 milijarde eura na ukupno 62 milijarde eura . Tako će 10 novih članica moći koristiti sredstva Fonda budući da im BDP iznosi manje od 90% prosjeka Zajednice.

Ukoliko izvještaji budu usvojeni na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u srpnju, oko 308 milijuna eura ili 35,7% ukupnog europskog proračuna bit će na raspolaganju od 1. siječnja slijedeće godine. Nakon toga Europska komisija sastavit će strateške smjernice Zajednice o kojima će u rujnu glasati Europski parlament. Kad i smjernice budu usvojene, države članice imat će okvir za stvaranje svojih operacijskih planova o kojima će pregovarati s Komisijom tijekom jeseni.

 

 

Više o tome:

  • Europski parlament