naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU financijski poduprla Kosovo

U utorak 27. lipnja 2006. EU je pokrenula projekt kojim će se Kosovskim institucijama omogućiti bolja priprema za ishod pregovora o statusu ove pokrajine, te koji će poduprijeti provedbu reformi. Komisija će putem Europske agencije za obnovu osigurati 3,5 milijuna eura za dvogodišnji projekt koji će provoditi Ured UNDP-a na Kosovu. 

Projekt će odgovoriti na specifične zahtjeve privremenih institucija Kosovske vlade putem kratkoročne i srednjoročne potpore koju će posredovati stručnjaci za pitanja EU. Potpora u izgradnji kapaciteta voditi će računa o provedbi Europskog partnerstva (dokumenta koji označava korake koje Kosovo treba poduzeti na putu ka eventualnom članstvu u EU), pojačati će vladavinu prava, te pomoći prilikom transfera odgovornosti sa međunarodnih (UNMIK) na lokalne institucije.

Prema riječima Giorgia Mamberta voditelja Ureda za vezu Europske komisije na Kosovu, potpora će pomoći Kosovskoj vladi u implementaciji europskih standarda i daljnjem razvoju vještina njezinih djelatnika, naročito u području upravljanja, kreiranja politika i nacrta propisa.