naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U petak osnivačka sjednica Jadranske euroregije
(Hina) -  Istarski župan Ivan Jakovčić najavio je za 30. lipanj 2006. osnivačku sjednicu Jadranske euroregije, izjavivši da smo na "putu stvaranja nove europske institucije i jedinstvenog oblika suradnje i prijateljstva na Jadranu".

"Osnivanjem Jadranske euroregije Jadran postaje more mira i prosperiteta, a politički je cilj  euroregije biti jednim od
katalizatora i mehanizama ulaska svih zemalja na Jadranu u Europsku uniju. Nakon Italije i Slovenije Hrvatska je najbliža tomu dok ostale zemlje moraju prijeći još ozbiljan put", poručio je u četvrtak istarski župan.

On će na sutrašnjoj osnivačkoj sjednici biti izabran za prvog predsjednika Jadranske euroregije.

Dodao je kako je drugi cilj Jadranske euroregije korištenje fondova Europske unije i drugih fondova koji će biti na raspolaganju za prekograničnu suradnju.

Upravo iz tog razloga Jakovčić smatra da će Jadranska euroregija biti prije svega političko tijelo koje će usmjeravati programe suradnje na Jadranu te biti, kako je kazao, "jedna vrsta parlamenta u odlučivanju života na Jadranu".