naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska završava screening za financijski nadzor

(Hina) - Hrvatska 29. lipnja 2006. završila bilateralni screening, procjenu usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, za poglavlje financijski nadzor, a prema riječima članice pregovaračkog tima za ovo poglavlje, dobar dio Hrvatska je u ovom području već obavila.

"Iako u usklađivanju u ovom poglavlju imamo još posla, dobar dio je već odrađen", izjavila je Martina Dalić, članica pregovaračkog tima zadužena za ovo poglavlje.

Poglavlje financijski nadzor odnosi se na područja unutarnje revizije u tijelima državne uprave, vanjsku reviziju, zaštitu financijskih interesa EU-a, kao i zaštitu od krivotvorenja EU-a.

U Hrvatskoj je u području unutarnje revizije dosta toga napravljeno u proteklih nekoliko godina. Tako je u ministarstvu financija osnovana uprava za harmonizaciju standarda financijskog upravljanja i kontrole, a u svim ministarstvima Republike Hrvatske osnovani su samostalni odjeli za unutarnju reviziju. Hrvatska još takve urede mora uspostaviti u jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Martina Dalić je također kazala da je Državni ured za reviziju, što se tiče vanjske revizije, gotovo u cijelosti organiziran i radi svoj posao u skladu s međunarodnim standardima.

Prema sadašnjim ocjenama, Hrvatska je usklađena s europskim direktivama i u dijelu koji se odnosi na zaštitu financijskih interesa EU-a, odnosno na odredbe kaznenog i prekršajnog zakona vezanim uz financijske prekršaje.

Hrvatska će morati uspostaviti i ured za suradnju s OLAF-om, uredom Europske komisije za borbu protiv prijevara, a prema riječima Martine Dalić, neće se raditi o novom istražnom tijelu, nego o uredu koji će biti kontakt preko kojeg će OLAF surađivati s hrvatskim institucijama. Prema njezinim riječima, Hrvatska još nije odlučila pri kojoj će se državnoj instituciji taj ured osnovati.