naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: nove mjere za poticanje rasta malih i srednjih tvrtki

(Hina) - Europska komisija do 2013. planira utrostručiti razinu godišnjih ulaganja namijenjenih malim i srednjim tvrtkama u ranoj fazi rasta, s 2 milijarde na 6 milijardi eura, kako bi potaknula rast inovativnih tvrtki na području Europske unije.

U svojem priopćenju Komisija navodi da joj je namjera "olakšati pristup vanjskom financiranju za osnivanje i rast malih tvrtaka". Tom se inicijativom želi stvoriti pozitivnije ozračje za kapitalna ulaganja s velikim stupnjem rizika, razvijati bankarsko financiranje inovacija te još više prilagoditi postojeće sustave financiranja malim i srednjim poduzećima.

Planom EK predviđa se povećano financijsko sudjelovanje EU-a u ulaganjima za inovativne tvrtke tijekom rane faze njihova rasta. Dužnosnici EU-a drže da u ovom času tome na putu stoji nerazvijena kultura poduzetničkog ulaganja, pomanjkanje informacija i rascjepkanost tržišta. "Postojeća razina ulaganja je nedovoljna. Očekujemo vrlo pozitivan odaziv privatnog sektora", kazao je povjerenik EU-a za industriju Guenter Verheugen. Verheugen je za primjer uspješnog poslovnog poteza naveo tvrtku Skype, telefonskog Internet operatera, čiji je poslovni uspjeh poduprt takvim ulaganjima u ranoj fazi rasta. "Nitko ne može poreći Skypeov velik uspjeh. U kapital smo uložili sredstva iz fonda za rizična kapitalna ulaganja", dodao je on. Niklas Zennstrom, izvršni direktor Skypea, drži da je "jedan od ključnih izazova kojima je izložen europski poduzetnik način stimuliranja i upravljanja brzim rastom u novoj tvrtci".

Osvrnuvši se na rigidnost regulatora na mnogim nacionalnim tržištima u EU, Zennstrom je ustvrdio da će smanjenje birokratskog tereta stimulirati inovacije i uspjeh u sektoru malog i srednjeg poduzetništva.