naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bilateralni screening za poreze

(Hina) - U Bruxellesu se 3. i 4. srpnja 2006. održava bilateralna faza analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, tzv. screening, za poglavlje koje se odnosi na poreze.

Hrvatski pregovarači u ovoj će fazi upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju. Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), prvoga dana bilateralnog screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti u području izravnih i neizravnih poreza (porez na dodanu vrijednost). Također će biti predstavljena organizacijska struktura i administrativna sposobnost Porezne uprave Republike Hrvatske.

Drugoga će se dana nastaviti s predstavljanjem neizravnih poreza u području posebnih poreza (trošarine), te će biti predstavljena područja o uzajamnoj suradnji i kompjutorizaciji. Nakon završetka bilateralnog screeninga, Europska komisija izradit će Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju. Europska pravna stečevina u poglavlju porezi predviđa ukidanje nultih stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) i uvođenje trošarina na neke proizvode.

Fiskalna politika u Europskoj uniji u najvećem je dijelu u nadležnosti država članica, dok direktive propisuju samo minimalne standarde, uključujući i minimalne porezne stope. Prema direktivi, minimalna stopa PDV-a u EU-u utvrđena je na 15 posto, a moguće je imati snižene stope od minimalno pet posto, ali ne i nulte stope. Hrvatska trenutačno ima nultu poreznu stopu na kruh, mlijeko, lijekove, knjige, ortopedska pomagala i javno prikazivanje filmova u kinematografima.

Sniženu stopu PDV-a od 10 posto Hrvatska samo ima za smještajne kapacitete u turizmu, što je u skladu s direktivom. Iako neke od starih zemalja članica i dalje imaju nulte stope PDV-a, novim članicama koje su ušle 2004. godine, mahom nije odobrena ta povlastica. Primjerice, Velika Britanija i Irska izborile su se za veći opseg primjene nulte stope u vrijeme kada su već bile unutar Unije, a nakon toga nijedna zemlja koja je ušla poslije njih nije se uspjela izboriti za to pravo.

Sve zemlje, koje su u EU ušle 2004. godine, tražile su prijelazna razdoblja za usklađivanje svojih poreznih sustava, ali su mahom bile odbijene. Tijekom prve, eksplanatorne faze sceeninga za ovo poglavlje, održane 6. i 7. lipnja, hrvatskim je pregovaračima kazano da RH teško može očekivati izuzeća. Hrvatska može tražiti prijelazna razdoblja, a koliko će to biti vidjet će se u hrvatskim pregovaračkim stajalištima.

Zakonodavstvo Europske unije propisuje da se trošarinom oporezuju duhan, alkohol i energetski proizvodi, s tim da zemlje članice mogu po svojoj volji odlučiti za uvođenje trošarina i za druge vrste proizvoda. U skladu s tim, naplata trošarina u Hrvatskoj na bezalkoholna pića, automobile, kavu ili luksuznu robu nije u neskladu s europskim zakonodavstvom. Hrvatska će ulaskom u EU morati promijeniti strukturu trošarina na cigarete te uvesti trošarine za električnu energiju, prirodni plin i ugljen.