naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament odobrio plan raspodjele potpora iz strukturnih fondova do 2013.

Usvajanjem pet odvojenih izvještaja Europski parlament je u utorak 4. srpnja usvojio zakonodavni paket o raspodjeli regionalne pomoći iz strukturnih fondova za razdoblje od 2007. do 2013. Izvještaji definiraju ciljeve, financijska sredstva i kriterije za dodjelu sredstava. Odobreno je 308 milijuna eura pomoći što iznosi 35,7 % ukupnog proračuna EU.

Sredstva iz fondova primat će regije čiji je BDP manji od 75% BDP-a EU, pa će tako većina pomoći biti usmjerena na regije iz deset novih članica. Cilj dodjeljivanja sredstava iz strukturnih fondova je jačanje solidarnosti među zemljama članicama EU smanjivanjem razlika između različitih europskih regija.

Prije nego novac bude dodijeljen zemljama članicama, Komisije će, najvjerojatnije krajem srpnja, sastaviti Strateške smjernice Zajednice o kojima će Parlament glasati u rujnu. Smjernice će biti okvir na temelju kojeg će Komisija pregovarati sa zemljama članica koje bi sredstva iz fondova trebale početi koristiti od 1. siječnja 2007. godine.

 

Više o tome:

  • Paket strukturnih fondova 2007.-2013.