naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara financija uživo na Internetu

Sastanak ministara financija EU (ECOFIN) koji je počeo danas 11. srpnja u 10 sati prvi je sastanak Vijeća Europske unije koji se mogao pratiti uživo preko Interneta. Naime, čelnici EU-a donijeli su prošli mjesec tijekom summita Europskog vijeća u Bruxellesu odluku o uvođenju više transparentnosti u rad Vijeća EU radi izravnije komunikacije s građanima Unije.

Građani su mogli pratiti sastanak uživo na web stranicama Vijeća, a nakon prvog dijela sastanka na kojem se raspravljalo o ekonomskom i financijskom programu kojeg je predložilo novo finsko predsjedništvo, na Internetu se mogla pratiti i diskusija o mandatu Europske investicijske banke.

Međutim, odmah nakon ove dvije točke zasloni na računalima su se zacrnili budući da su ministri počeli raspravu o osjetljivijim pitanjima poput implementacije Pakta o stabilnosti i rastu te o ulasku Slovenije u euro-zonu. Prijenos ne Internetu je zaustavljen u skladu s zaključkom prošlog summita o prenošenju samo onih sastanaka na kojim se o odluke donose zajedničkim odlučivanjem.