naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Završen eksplanatorni screening za Vanjske odnose

(Hina) - Hrvatska je 10. srpnja 2006. u Bruxellesu završila eksplanatornu fazu screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, za poglavlje Vanjski odnosi.

Poglavlje Vanjski odnosi pokriva zajedničku trgovinsku politiku EU-a, propise koji se odnose na vanjsku trgovinu, uključujući carine, obveze iz članstva u WTO-u, sve bilateralne sporazume koje EU ima s trećim zemljama nečlanicama, zatim opći sustav preferencijala kojim se manje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju daju carinski preferencijali pri uvozu robe u EU-u.

Specifičnost ovoga poglavlja jest u tome što se u najvećem dijelu sastoji od izravno obvezujućeg zakonodavstvo, što znači da ga se počinje primjenjivati s danom ulaska u članstve EU-a. Pregovorač za ovo poglavlje Damir Kušen i voditeljica radne skupine Tanja Tomić ističu da od oko 1200 stranica legislative u ovom poglavlju, samo četiri propisa zahtijevaju prilagodbu u pretpristupnom razdoblju, prije ulaska u EU-u. Riječ je o propisima iz područja nadzora robe s dvojnom namjenom, civilnih proizvoda koji se mogu koristiti i u vojne svrhe te područja izvoznih kredita.

Hrvatska je prošle godine već donijela zakon o nadzoru robe s dvojnom namjernom i praktički je već usklađeni s europskim zakonodavstvom. Područje izvoznih kredita regulirano je s dvije direktive, koje će Hrvatska do ulaska u članstvo morati unijeti u svoje zakonodavstvo. To znači da će se morati dopuniti i mijenjati zakon o Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), koja obavlja poslove osiguranja kredita. Ulaskom u članstvo država, odnos HBOR koji to radi u njezino ime, neće moći osiguravati utržive izvozne kredite, to jest one kredite koje može osigurati neka privatna osiguravajuća agencija.

Hrvatska će s danom ulaska u EU morati otkazati sve bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini i početi primjenjivati ugovore koje je EU sklopila s trećim zemljama ili regijama. To znači da ćemo primjerice morati ukiniti carine u trgovini s Čileom, jer EU s tom zemljom ima ugovor o slobodnoj trgovini, dok će Bosna i Hercegovina s kojom Hrvatska ima dogovorenu nultu carinsku stopu, početi naplaćivati carine na hrvatsku robu kao što je naplaćuje na svu robu iz EU-a.

U razdoblju do ulaska u članstvo, od Hrvatske se očekuje da se u potpunosti pripremi tako da s danom pristupanja može početi provoditi propise EU-a, što uključuje, između ostalog, zajedničku carinsku tarifu. Ovo poglavlje se ubraja u relativno lakša poglavlja, a pregovori se obično otvore i privremeno zatvore isti dan.

Bilateralna faza screeninga održat će se 15. rujna.