naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija u euro-zoni od 1. siječnja 2007.

Vijeće ministara financija EU (ECOFIN) u utorak 11. srpnja formalno je prihvatilo prijedlog Europske komisije o uvođenju eura u Sloveniji od 1. siječnja 2007. godine. Uvođenjem eura Slovenija će postati prva od deset novih članica Europske unije koja je uvela zajedničku europsku valutu i 13. članica euro-zone, a Sloveniju bi od 2008., pod uvjetom da ispune mastriške kriterije, trebale pratiti Cipar, Estonija, Litva i Malta.


Slovenija je još u ožujku ove godine zatražila ocjenu o stupnju pripremljenosti za uvođenje eura od Europske komisije, a Komisija je u svibnju dala pozitivno mišljenje i preporučila Vijeću prihvaćanje Slovenije u euro-zonu.


Zajedno sa Slovenijom, ministri financija euro-zone fiksirali su i tečaj po kojem će se tolar mijenjati u eure. Europska komisija je 28. lipnja ove godine predložila tečaj od 239,640 tolara za euro, a riječ je o tečaju istovjetnom onome koji je prilikom ulaska Slovenije u mehanizam ERM II dvije godine prije godine proglasila slovenska središnja banka, a u međuvremenu je doživljavao minimalne oscilacije.


Slovenija planira period od dva tjedna, od 1. do 14. siječnja 2007., tijekom kojeg će euro zamjenjivati tolar. Komercijalne banke će mijenjati banknote i kovanice tolara bez naknade do ožujka 2007., a nakon toga Banka Slovenije koja do kraja ove godine mora distribuirati 155 milijuna euro kovanica i 42 milijuna banknota. Slovenska udruga potrošača uvest će nadgledanje cijena te će objavljivati imena onih trgovina koje se neće držati tečaja za konverziju tolara u eure.

Više o tome: