naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće usvojilo IPA-u

Na temelju prijedloga Europske komisije, Vijeće je u ponedjeljak 17. srpnja u Bruxellesu usvojilo uredbu o o uvođenju novog instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Europski parlament još je 6. srpnja dao pozitivno mišljenje o Komisijinom prijedlogu.

Ovaj jedinstveni financijski instrument obuhvatit će sve aktivnosti pretpristupne pomoći koja Europska unija dodjeljuje zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji, a od 1. siječnja 2007. godine zamijenit će sve postojeće instrumente (PHARE, ISPA, SAPARD, CARDS te instrument pretpristupne pomoći za Tursku).

IPA će pružiti financijsku pomoć svim zemljama s jasnom europskom perspektivom koje imaju za cilj pridruživanje Europskoj uniji (Hrvatskoj, Turskoj i Makedoniji, ali i Albaniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori i Srbiji uključujući Kosovo). Tijekom razdoblja od 7 godina, od 2007. do 2013., kroz IPA-u Europska će unija dodijeliti ovim zemljama 11.468 milijardi eura.

 

Više o tome:

  • IP/06/1004