naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvještaj o ulozi EU-a na Kosovu

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana predstavili su u ponedjeljak 17. srpnja ministrima vanjskih poslova EU-a zajedničko izvješće o budućoj ulozi EU-a na Kosovu, nakon što se definira konačni status.


U izvješću se ističe kako je cilj Europske unije i Kosova integriranje Kosova i cijele regije u Europsku uniju. Proces stabilizacije i pridruživanja te perspektiva članstva u Europskoj uniji omogućili su stvaranje sigurnosti i stabilnosti u regiji. Europska unija želi imati vodeću ulogu u međunarodnoj prisutnosti na Kosovu, a specijalni predstavnik Europske unije bit će ujedno i predstavnik međunarodne zajednice na Kosovu.


Tim za planiranje Europske unije već djeluje na Kosovu kako bi pripremio buduću europsku operaciju sigurnosne i obrambene politike koja će se fokusirati na pitanja reforme pravosuđa i policije, a kroz instrument pretpristupne pomoći (IPA) Europska će unija jačati kapacitete lokalne administracije. Europska unija će također otvoriti svoj ured u Prištini koji će objedinjavati funkcije sadašnjeg ureda Europske komisije na Kosovu i Europske agencije za obnovu.


 

Višr o tome:

  • MEMO/06/286