naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija objavila Izvještaj o postignućima unutarnjeg tržišta

Prema posljednjem izvještaju Europske komisije od 18. srpnja o postignućima unutarnjeg tržišta, države članice EU-a moraju pojačati napore kako bi u svoja nacionalna zakonodavstva implementirale pravila unutarnjeg tržišta. Izvještaj o postignućima jedinstvenog tržišta se objavljuje dva puta na godinu a donosi podatke o prenošenju direktiva u nacionalne propise, analizira u kojoj mjeri države članice osiguravaju uvjete za ispravno funkcioniranje jedinstvenog tržišta te ukazuje na broj postupaka pokrenutih protiv država članica zbog nepoštivanja pravila.

Prema Komisijinom izvještaju, u prosjeku 1,9 posto direktiva o unutarnjem tržištu za koje je prošao rok implementacije, još nije implementirano u nacionalna zakonodavstava država članica, što je povećanje od 0,3 posto u odnosu na stanje iz studenog 2005. godine kada je taj udio iznosio 1,6 posto i kada su postignuti najbolji rezultati. To znači da je zaustavljen pozitivan trend iz prošlih godina i da prijelazni ciljani deficit od 1,5 posto oko kojeg su dogovor postigli čelnici država članica nije postignut.

Napredak je također usporen u pravilnoj primjeni pravila unutarnjeg tržišta – niti jedna od starih članica EU-a nije ispunila obećanje o smanjivanju kršenja pravila za 50 posto u razdoblju od 2003. do 2006. godine. Unutarnje tržište igra ključnu u postizanju strategije Europske unije za rast i zaposlenje, a europskim građanima daje širi izbor kvalitetne robe i usluga te veću slobodu putovanja, zaposlenje, studiranja i življenja u drugim zemljama EU-a, ujedno stvarajući bolje u trgovini. Međutim, unutarnje tržište se može razviti do punog potencijala samo ako se pravila dogovorena na europskoj razini implementiraju u zemljama članicama.

Više o tome:

  • Internal market