naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rasprava o nacrtu zajedničke pozicije EU-a za poglavlje Obrazovanje i kultura

U Bruxellesu je u četvrtak 20. srpnja održana prva rasprava Radne skupine Vijeća za proširenje o nacrtu zajedničke pozicije EU-a za pregovore s Hrvatskom u poglavlju Obrazovanje i kultura, a usvajanje toga dokumenta trebalo bi uslijediti u rujnu.


Europska komisija je nakon završetka screeninga o ovom poglavlju izradila izvješće u kojem je preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom bez dodatnih mjerila (benchmarks). Vijeće je uvelo dodatna mjerila za poglavlja Javne nabave, Tržišno natjecanje, Socijalna politika i zapošljavanje te Pravda, sloboda i sigurnost, a osim Obrazovanja i kulture mjerila nisu uvedena za poglavlja Znanost i istraživanje i Carinska unija. Komisija je u utorak 18. srpnja dostavila Vijeću nacrt zajedničke pregovaračke pozicije EU-a za to poglavlje, koje je onda proslijeđeno Radnoj skupini Vijeća za proširenje.


Nakon što je izvješće prihvaćeno na Vijeću, Hrvatska je dobila poziv da dostavi svoju pregovaračku poziciju, što je Hrvatska i učinila, a Komisija je zadužena da izradi nacrt zajedničke pozicije EU-a, nakon čega će se moći otvoriti pregovori za ovo poglavlje.