naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Italija otvorila tržište rada radnicima iz novih članica

Italija je ukinula restrikcije za radnike iz istočnoeuropskih članica Europske unije čime je broj zemalja koje omogućavaju slobodan protok radne snage u EU porastao na 18. Službeno je objavljeno ukidanje svih restrikcija uvedenih nakon zadnjeg proširenja Europske unije, što je pozdravila i Europska komisija. Talijanska vlada je također najavila uvođenje kvote od 350.000 radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije kojima će na taj način biti omogućeno da legaliziraju svoj status u Italiji. 

Podaci britanskog Vijeća za ekonomska i socijalna istraživanja govore da jednu desetinu strane radne snage u Europskoj uniji čine radnici iz istočne i srednje Europe, od kojih većina dolazi iz Poljske. U međuvremenu Velika Britanija, Irska i Švedska koje nisu uvele nikakva ograničenja bilježe, prema podacima objavljenim u petak 21. srpnja, rekordan priljev stranih radnika. Samo u Velikoj Britaniji u 2005. registrirano je milijun i pol radnika iz drugih zemlja.

Više o tome:

  • Italija otvorila tržište rada