naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće usvojilo Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj

Ministri zemalja članica EU-a zaduženi za pitanja konkurentnosti  postigli su u ponedjeljak 24. srpnja kompromisni dogovor o Sedmom okvirnim programu za istraživanje i tehnološki razvoj za razdoblje od 2007. do 2013. iz kojeg će se, između ostalog, financirati istraživanje embrionalnih matičnih stanica.

Njemačka i Italija, koje su se zajedno s Austrijom, Slovačkom, Poljskom, Litvom, Maltom i Luksemburgom protivile ovom istraživačkom paketu vrijednom 50,5 milijardi eura, ipak su dale svoj glas u Vijeću za Sedmi okvirni program za koji je bila potrebna kvalificirana većina, kako bi osigurale daljnje financiranje ovih etički kontroverznih istraživanja. Velika Britanija, Švedska i Belgija su jedine zemlje u Europskoj uniji s liberalnim zakonima koji reguliraju istraživanja embrionalnih matičnih stanica, dok su u Francuskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj uvedene restrikcije u ovim istraživanjima. 

Prema dogovoru europskih  ministara, zemlje u kojima je istraživanje matičnih stanica legalno moći će za svoja istraživanja dobivati sredstva iz EU fondova, uz uvjet zabrane istraživanja čiji je cilj humano kloniranje za reproduktivne svrhe i za istraživanja usmjerena na promjene genetskog nasljeđa ljudskih bića. Nesuglasje oko etičkih pitanja među državama članicama onemogućavalo je do sada postizanje dogovora o cijelom paketu Sedmog okvirnog programa, koji se smatra vrlo važnim u nastojanjima Europske unije da postigne veću konkurentnost svoga gospodarstva.

Ovim dogovorom postupak još nije dovršen jer ga treba potvrditi Europski parlament. Europska komisija se nada da će cijeli postupak biti dovršen do kraja ove godine što bi omogućilo nesmetani prelazak iz Šestog u Sedmi okvirni program.

Više o tome: