naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće potvrdilo odvajanje pregovora o SSP-u za Crnu Goru i Srbiju

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije usuglasili su se u ponedjeljak 24. srpnja na sastanku Vijeća o prihvaćanju preporuke Europske komisije od 6. srpnja o nastavku odvojenih pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju za Crnu Goru i Srbiju na temelju dosad postignutih rezultata.  

Nakon što su zemlje članice EU-a priznale neovisnost Crne Gore proglašenu 3. lipnja, Europska komisija izradila je okvir za vođenje odvojenih pregovora o SSP-u s Crnom Gorom kao samostalnom državom, dok je mandat za Srbiju samo dopunjen jer je ona pravni slijednik državne zajednice Srbije i Crne Gore. 

Premda su pregovori i prije prekida u svibnju vođeni prema tzv. 'dvotračnom modelu' jer su obje članice tadašnje državne zajednice imale različite gospodarske sustave, odluka ministara olakšat će Crnoj Gori nastavak pregovora, dok Srbiji ostaje uvjet pune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. 


Na sastanku ministara ostale ključne teme rasprave bile su implementacija programa globalnog pristupa migracijama, situacija u Libanonu te vremenski okvir za uspostavu druge generacije šengenskog informacijskog sustava (SIS II).

Više o tome: