naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Izaslanstvo Europske unije u posjetu Bliskom istoku

Finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, povjerenica Europske komisije za vanjske poslove i politiku susjedstva Benita Ferrero – Waldner te specijalni izaslanik Europske unije Marc Ottte posjetit će 27. i 28. srpnja Bliski istok gdje će se susresti s izraelskim, palestinskim i libanonskim čelnicima. Ovaj posjet bit će prilika za izaslanike Europske unije da sa predstavnicima svih strana u sukobu na Bliskom istoku rasprave o ishodu međunarodne konferencije u Rimu. 

Izaslanici EU-a sastat će se u četvrtak 27. srpnja s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i ministrom vanjskih poslova Tzipijem Livnijem, nakon čega će se uputiti u pojas Gaze kako bi dobili uvid u situaciju na područjima pod palestinskom samoupravom te u Privremeni međunarodni mehanizam kojeg je razvila Europska unije. U petak 28. srpnja ministar Tuomioja i povjerenica Ferrero – Waldner sastat će se u Beirutu s libanonskim premijerom Fuadom Siniorom te predstavnicima libanonskog parlamenta te civilnog društva. Predstavnici Europske unije će zajedno s predstavnicima bliskoistočnih vlada pokušati iznaći rješenje za rastuću izbjegličku krizu  te načine za okončavanje sukoba u regiji.

Više o tome:

  • Izaslanstvo EU u posjetu Bliskom istoku