naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila nove antidampinške mjere za robu iz Azije

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Peter Mandelson predložio je novi plan antidampinških mjera na uvoz kožne obuće iz Kine i Vijetnama nakon što su europski proizvođači obuće odbacili prethodni prijedlog Komisije o oslobađanju većine proizvoda iz Azije od predviđenih tarifa. Prema prethodnom planu Komisije kojeg su odbili Portugal, Španjolska, Italija, Francuska i Poljska, 80 posto azijske robe bilo bi isključeno iz predviđenih tarifa tijekom razdoblja od pet godina. 


Novi Prijedlog Komisije predviđa carine u visini od 10 posto za kožnu obuću porijeklom iz Vijetnama i 16,5 posto za onu proizvedenu u Kini, a ta bi mjera također trebala biti na snazi pet godina. Nove carine koje Komisija predlaže niže su od prethodno uvedenih kojima rok ističe u listopadu, a koje propisuju carinu u iznosu od 16,8 posto za obuću iz Vijetnama i 19,4 posto za obuću iz Kine.

Takvim bi se carinskim mjerama zamijenio prijedlog o tzv. sustavu odgođene carine, kada se veće carine primjenjuju na uvoz obuće u EU koji premašuje dogovorene kvote. Prethodni plan su odbile zemlje članice sa jakom industrijom obuće poput Italije koje smatraju da prevelik uvoz roba iz Azije oštećuje njihove proizvođače dok se zemlje sa razvijenim maloprodajnim sektorom poput Švedske i Velike Britanije zalažu za liberalniji pristup s minimalnim mjerama protekcije u trgovini.

Više o tome:

  • Nove antidampinške mjere za robu iz Azije