naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži povrat 162 milijuna eura poljoprivrednih subvencija

Europska komisija zatražila je 27. srpnja od šest zemalja članica povrat ukupno 161,9 milijuna eura zbog propusta u sustavu isplate pomoći u poljoprivredi i neprimjerenih postupaka kontrole pomoći  koji nisu u skladu s odgovarajućim europskim propisima. Države članice Europske unije odgovorne su za plaćanje i provjeru izdataka prema pravilima Zajedničke poljoprivredne politike dok je Komisija zadužena za provjeru pravilnog ulaganja sredstava.  


Prema ovoj zadnjoj odluci, dvadeset i drugoj od 1995. godine kad je uvedena reforma sustava za povrat nenamjenski potrošenih sredstava zajedničke poljoprivredne politike, novac će morati vratiti Francuska, Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, Irska i Velika Britanija.

Tako će Francuska morati vratiti ukupno 85,81 milijuna eura zbog isplate pomoći za neobradivu zemlju te zbog izostale kontrole projekata koji se financiraju zajmovima bez kolaterala, a Španjolska mora vratiti 33,36 milijuna eura zbog nedostataka u nadzoru upravljanja proizvodnim potencijalom u sektoru proizvodnje vina. 


Komisija od Italije traži povrat 9,41 milijuna eura zbog nepotpune provjere proizvoda koji se povlače iz prodaje i uništavaju te računovodstvenih propusta, a od Grčke povrat 8,07 milijuna eura zbog neprecizne identifikacije parcela kojima se dodjeljuje pomoć i problema u isplati pomoći za razvoj ruralnih područja. 


Velika Britanija mora vratiti 2,39 milijuna eura zbog slabe kontrole kvalitete mliječnih proizvoda, a Portugal će vratiti novac zbog nedostataka u režimu isplate pomoći u voćarskom i sektoru proizvodnje povrća. 


Dobro poznavanje i poštivanje pravila i procedura Zajedničke poljoprivredne politike bit će od iznimne važnosti i za Hrvatsku koja je u 26. srpnja otvorila natječaj za dodjelu sredstava iz SAPARD-a, programa pretpristupne pomoći Europske unije za poljoprivredu i ruralni razvitak.

Više o tome:

  • Komisija traži povrat 162 milijuna eura poljoprivrednih subvencija