naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a o krizi u Libanonu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a sastaju se 1. kolovoza u Bruxellesu kako bi sagledali mogućnosti rješavanja krize na Bliskom istoku nastale izbijanjem sukoba između Izraela i Hezbollaha. Ministri će pokušati usvojiti zajedničko stajalište oko krize koja je izazvala podijeljene reakcije u Europskoj uniji. Tako Velika Britanija podržava stav američke administracije koji se zalaže za održivi umjesto trenutačnog prekida vatre, a zbog istog stava i njemačka vlada je izložena kritici domaće javnosti.  

Međutim, većina zemalja članica Unije želi da današnji ministarski sastanak završi pozivom na trenutni prekid neprijateljstava. Politički lideri Europskog parlamenta koji su zbog krize na Bliskom istoku već održali sastanak prije dva tjedna, također će 1. kolovoza održati izvanredni sastanak kako bi izvršili pritisak na sve članice EU-a radi zauzimanja jedinstvenog stajališta prema krizi.  

U međuvremenu, ministri će raspraviti mogućnost slanja vojnih trupa u sklopu snaga Ujedinjenih naroda, ali tek nakon što na granici Izraela i Libanona nastupi prekid vatre. Irska, Francuska, Španjolska i Švedska već razmatraju slanje svojih trupa u regiju, dok takvu mogućnost za sada isključuju Italija, Njemačka i Nizozemska. 

Na sastanku Vijeća će se također raspravljati o humanitarnoj pomoći i evakuaciji izbjeglica iz zaraćenog područja. Europska unije je već dodijelila 11 milijuna eura pomoći građanima zemalja u razvoju koji napuštaju zemlju te 20 milijuna eura kao pomoć građanima Libanona pogođenima sukobom. Europska komisija je također zatražila od zemalja članica dodatnih 30 milijuna eura pomoći.

Više o tome: