naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU za obnovu globalnih trgovinskih pregovora

Povjerenik za trgovinu Europske komisije Peter Mandelson izjavio je u komentaru za Financial Times da bi troškovi nepostizanja sporazuma u globalnim trgovinskim pregovorima bili znatno veći od eventualnih neprilika koje bi nesavršen sporazum mogao izazvati. Prema Mandelsonu, propali pregovori u sklopu Svjetske organizacije za trgovinu (WTO) mogli bi biti oživljeni kada bi američki predsjednik George Bush uspio uvjeriti Kongres da mu obnovi mandat za "odlučivanje po kratkom postupku". U protivnom se u ovoj godini ne može očekivati postizanje sporazuma a malo je vjerojatno da će se na globalnoj razini u sljedećih nekoliko godina postići novi sporazum.  

Mandelson smatra da se ''ne smiju spaliti svi mostovi i da je važno iznaći načina za povratak za pregovarački stol''. Novi krug trgovinskih pregovora na globalnoj razini započet je u Dohi 2001.. Ti se pregovori smatraju jedinstvenom prilikom za smanjivanje siromaštva i povećavanja rasta. Nakon gotovo pet godina nastojanja da se postigne sporazum, prošloga su tjedna pregovori doživjeli propast i to uglavnom zbog nepopustljivog stava članica WTO-a oko poljoprivrednih subvencija.

Dok EU nizom reformi već znatno smanjuje povijesno visoke poljoprivredne subvencije, SAD se još uvijek opire očekivanom smanjenju od nekoliko milijardi dolara potpore. Za neuspjeh pregovora Mandelson djelomice okrivljuje politička ograničenja na nacionalnim razinama (npr. skori izbori u SAD-u) koje strane u pregovorima ne uspijevaju nadići.

Više o tome:

  • EU za obnovu globalnih trgovinskih pregovora