naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast gospodarskog raspoloženja u Europskoj uniji

Pokazatelj ukupnog gospodarskog raspoloženja (Economic Sentiment Indicator - ESI) koji obuhvaća sve gospodarske sektore, od industrije, usluga, maloprodaje i građevinarstva do potrošača, nastavio je rasti tijekom srpnja kako u eurozoni tako i u cijeloj Europskoj uniji, dostigavši najvišu razinu od početka 2001. godine.  


Prema podacima Europske komisije objavljenim 31. srpnja pokazatelj se povećao za 0,6 postotnih bodova te je dostigao razinu od 109,3 boda na razini Europske unije i 107,7 bodova u eurozoni. U oba područja raspoloženje je povećano za preko 10 bodova tijekom zadnjih 12 mjeseci.  


Rast pokazatelja gospodarskog raspoloženja u Europskoj uniji posljedica je razvoja u sektorima industrije i građevinarstva, gdje se pokazatelj povjerenja  povećao za jedan odnosno dva boda. Spajanja tvrtki u maloprodajnom sektoru prouzročila su pad povjerenja za dva posto, dok je pokazatelj u sektoru usluga te među potrošačima ostao nepromijenjen.  


Iako su rezultati za pojedine zemlje različiti, ESI se povećao u svim velikim zemljama Europske unije. Tako je pokazatelj za Veliku Britaniju povećan za 3,7 bodova, a za Poljsku čak 9,1 bod. U Španjolskoj i Francuskoj ESI se povećao za jedan bod, u Italiji za 0,7 bodova, a u Njemačkoj tek za 0,2 boda.

Više o tome:

  • Gospodarsko raspoloženje u EU