naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji pala na 8,1 posto

Prema zadnjim podacima Eurostata objavljenim 1. kolovoza, stopa nezaposlenosti na razini 25 zemalja članica Europske unije pala je s 8,2 posto u svibnju ove godine na 8,1 posto u lipnju, što je za 0,7 postotnih bodova bolji rezultat u odnosu na isti mjesec prošle godine. Stopa nezaposlenosti  u eurozoni u isto vrijeme pala je za 0.1 postotni bod, odnosno s 7,9 posto u svibnju na 7,8 posto u lipnju. U istom razdoblju 2005. godine stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 8,6 posto. Time je drugi mjesec zaredom evidentiran pad nezaposlenosti, što je pokazatelj da je gospodarstvo u uzletu. 

U lipnju 2006. godine najniže stope nezaposlenosti zabilježene su u Nizozemskoj (3,8 posto), Danskoj (3,9 posto), Irskoj (4,4 posto) i Luksemburgu (4,7 posto), dok su najveća stopu nezaposlenosti imale Poljska (16 posto), Slovačka (15,1 posto), Grčka (9,6 posto), Francuska (8,7 posto) i Malta (8,5 posto). Između 25 zemalja članica, tijekom zadnjih godinu dana pad nezaposlenosti zabilježen je u njih 17, pri čemu su najbolje rezultate ostvarili Litva, Estonija, Danska i Nizozemska. Nezaposlenost je relativno najviše povećana u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Malti.

Eurostat procjenjuje da je, prema kriterijima Međunarodne organizacije rada (ILO), u lipnju 2006. godine u Europskoj uniji bilo nezaposleno 17,7 milijuna ljudi, a u eurozoni broj nezaposlenih iznosio je 11,5 milijuna. U isto vrijeme, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim američkim državama iznosila je 4,6 posto, a u Japanu 4,2 posto.

Više o tome:

  • Pad nezaposlenosti u EU