naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija pozvala na trenutačni prekid neprijateljstava

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali sa izvanrednog sastanka održanog u utorak 2. kolovoza u Bruxellesu na 'trenutačni prekid neprijateljstava' između Izraela i Hezbollaha u Libanonu. Finsko predsjedništvo EU na početku sastanka predložilo je ministrima da Unija pozove na 'trenutačni prekid vatre', a prijedlog su snažno podržale Francuska i Španjolska. Međutim tu su formulaciju, koju su već prije odbacili Sjedinjene Američke Države i Izrael, na sastanku Vijeća odbacili Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Češka i Poljska. 

Nakon dugotrajne rasprave oko ovog osjetljivog pitanja koje je podijelilo zemlja članice Europske unije, ministri vanjskih poslova su se odlučili za kompromisnu formulaciju koju je predložio Luksemburg, a kojom se poziva na 'trenutačni prekid neprijateljstava koji će voditi održivom prekidu vatre'. 

Ministri su također podržali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u definiranju političkog okvira za trajno rješenje sukoba koje će prihvatiti sve zaraćene strane, kao preduvjeta za raspoređivanje međunarodnih snaga u Libanonu te su izrazili spremnost zemalja članica Europske unije da sudjeluju u mirovnoj operaciji zajedno s drugim međunarodnim partnerima. Francuska, Italija, Španjolska, Slovačka, Švedska i Danska već su spremne uputiti svoje snage na Bliski istok, dok Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska zasada isključuju takvu mogućnost zbog angažmana u drugim mirovnim operacijama.

Više o tome: