naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija pozdravila formiranje koalicijske vlade u Ukrajini

Europska unija je u četvrtak 3. kolovoza pozdravila politički kompromis ukrajinskih čelnika zahvaljujući kojem je omogućeno formiranje nove ukrajinske vlade, ističući kako se nada da će ona i dalje njegovati bliske odnose s Europskom unijom i Rusijom. Naime, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko objavio je odluku o imenovanju proruski orijentiranog Viktora Janukoviča na mjesto premijera. 


Ovo imenovanje predstavlja odmak od 'narančaste revolucije' pokrenute u studenom 2004. nakon što je opozicija pod Juščenkovim vodstvom optužila Janukoviča za izbornu prijevaru. Nakon revolucije Ukrajina se počela približavati Europskoj uniji i NATO-u, udaljivši se od povijesnog partnera Rusije. Ukrajinski diplomati u Bruxellesu uvjeravaju svoje europske kolege u nastavak proeuropske orijentacije bez obzira na rezultate izbora. Ipak, neki analitičari smatraju da bi izbor Janukoviča mogao približiti Kijev Moskvi, uzimajući u obzir i ukrajinsku ovisnost o ruskoj nafti i plinu. 


Predstavnici Europske komisije izrazili su uvjerenje da će postignuti sporazum koji će Viktoru Janukoviču omogućiti da postane novi ukrajinski premijer, utjecati na ambicije Kijeva da se pridruži Europskoj uniji bez obzira na Janukovičevu opredijeljenost za bliskim odnosima s Moskvom.

Više o tome:

  • Koalicijska vlada u Ukrajini