naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Počela s radom Agencija za nadzor vanjskih granica Europske unije

Agencija za nadzor vanjskih granica Europske unije (Frontex) prošli je tjedan službeno započela s radom i to u južnoj Italiji, na otoku Lampedusa, a cilj joj je pratiti i analizirati dolaske imigranata te patroliranje Sredozemnim morem kako bi se zaustavio dotok ilegalaca iz Afrike u zemlje Unije.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuolio Amato rekao je da Italija i EU imaju moralnu obvezu stati na kraj “nehumanom fenomenu” ilegalne imigracije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, kriminalne skupine godišnje zarade oko 300 milijuna dolara na prebacivanju ilegalnih imigranata, od kojih im mnogi nerijetko ostavljaju čitavu svoju ušteđevinu kako bi se dokopali boljeg života u Europi. Nakon uhićenja ilegalce se vodi na identifikaciju, a nakon toga vlasti odlučuju imaju li oni osnove dobiti dozvolu boravka ili ne. Većina njih su ekonomski imigranti iz siromašnih zemalja Afrike, dok su manjina izbjeglice s ratom zahvaćenih područja.

Talijanski ministar je također najavio održavanje summita između EU i Afrike na kojem će se razgovarati o ilegalnim imigracijama. Zaštita EU ne teče svugdje baš glatko pa su operacije Frontexa, koji je također trebao započeti s radom i na španjolskim Kanarskim otocima, odgođene zbog nedostatka novca. Španjolski dnevnik El Pais piše kako je za to odgovorna Europska komisija koja nije odmrznula 3,4 milijuna eura. Glasnogovornik komisije rekao je kako bi to pitanje trebalo biti riješeno u sljedećih nekoliko dana.

 

Zadaci i djelovanje Frontexa:

 

·  Koordiniraju djelovanje članica

·  Pružaju stručnu pomoć članicama EU u nadzoru vanjskih granica, obučavaju njihovo osoblje i koordiniraju operacije

·  Patroliraju vanjskim granicama na moru i na kopnu te provjeravaju putne dokumente

·  U sklopu mobilnih timova nalaze se i prevoditelji, ekipe za pružanje hitne medicinske pomoći i identifikaciju ljudi

·  Misije se šalju u krizna područja u roku 10 dana od zaprimanja zahtjeva

·  Bave se analizama i procjenama rizika

·  Pružaju pomoć zemljama u deportaciji ilegalnih imigranata

 

Agencija broji između 250 i 300 ljudi, a na čelu joj je Iikka Laitinen. Frontex ima vlastite uniforme sa zastavom EU, no djeluje pod kontrolom države članice u kojoj se nalaze, a za svoje akcije koriste zrakoplove, helikoptere i brze patrolne čamce.

 

Više o tome:

  • FRONTEX- vijesti
  • FRONTEX - službena stranica