naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sigurnost zračnih luka: Komisijine tajne inspekcije

Zadnja velika provjera sigurnosti u zračnim lukama u svih 25 članica EU provedena je prije nekoliko mjeseci. Strogo povjerljivi izvještaji poslani su u prijestolnice kako bi se uklonile sve slabe točke nađene u sustavu. Ovo je u svjetlu svježih sigurnosnih alarma izjavio Stefaan de Rynck, glasnogovornik zadužen za pitanja prometa.

Nakon 9/11 i EU je, relativno brzo, harmonizirala dobar dio svojih propisa o sigurnosti u zračnim lukama, što je, između ostaloga, Europskoj komisiji dalo nove obaveze, slanje inspekcija za testiranje sistema detekcije opasnih, zabranjenih materijala i objekata kod putnika i u prtljazi.  Činjenica je da su se u nekoliko zračnih luka inspektori uspjeli provući neopaženi kroz kontrole. O tome su izvješteni nadležni organi u zemljama – članicama skupa uz zahtjev za efikasnijim sigurnosnim mjerama. «Povremeno provodimo tajne inspekcije, dalje ne mogu niti smijem ništa kazati», zaključio je glasnogovornik.

 

L. S.