naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Političari i eksperti o mogućim novim sigurnosnim mjerama u EU

Nakon spriječenih terorističkih akcija na zrakoplove, Europska komisija je najavila moguće izmjene u zajedničkom sustavu sigurnosti zračnog prometa i korekcije antiterorističkih mjera o čemu će se raspravljati na dva sastanka sazvana ovog tjedna.

Finsko je predsjedništvo iniciralo londonski skup visokih dužnosnika u rijetko korištenoj konstelaciji nekoliko budućih predsjedavajućih zemalja. Uz povjerenika za unutarnje poslove Europske komisije, te britanskog i finskog ministra unutarnjih poslova sastanku političara prisustvovat će i ministri iz budućih predsjedavajućih članica Njemačke, Portugala (2007.) i Slovenije (kao prve nove članice koja će preuzeti polugodišnje predsjedanje Unijom u prvoj polovici 2008. godine) a nije isključen i dolazak Francuza.

Komisija ističe se da je riječ o «najvišoj političkoj razini» koja bi razmotrila i dala eventualno zeleno svjetlo daljnjem razvijanju ili mogućim izmjenama u petogodišnjem Unijinom programu borbe protiv terorizma (Haaški program). S obzirom da je posrijedi skup ministara unutarnjih poslova, ne prometa, očekuje se da će dnevnim redom prevladavati antiterorisitčka politika, osvrt na zbivanja minulog tjedna te procjene eventualnih promjena strategije. Dakako, sastanak ove vrste je prilika da se na terenu Londona, iz prve ruke, od britanskih domaćina čuju vitalne informacije koje nisu dostupne u medijima niti u standardnoj diplomatskoj razmjeni. Nakon sastanka zakazanog za srijedu, 16. kolovoza, u četvrtak ili petak u Bruxellesu se okupljaju eksperti sigurnosti zračnog prometa i antiterorističke borbe. Rasprava je na najvišoj tehničkoj razini s praktičnom izmjenom informacija i ideja, a rezultati rasprave i prijedlozi stručnjaka proslijedit će se na doradu političarima u državama članicama. Od eksperata se očekuje dubinska analiza događanja minulog tjedna i procjena njihovog utjecaja na praksu i legislativu EU.

 

Lada Stipić – Niseteo, Bruxelles