naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Zeleno svjetlo za flamansko-hrvatski bilateralni sporazum

U pripremi je bilateralni sporazum o suradnji između Flandrije, jedne od tri (uz Bruxelles i Valoniju) federalne jedinice Kraljevine Belgije i Hrvatske, priopćio je kabinet Geerta Bourgeoisa, flamanskog ministra zaduženog za vanjsku politiku.

Flamanska je vlada dala zeleno svjetlo tekstu sporazuma koji je ubačen u redovnu proceduru. Bilateralne sporazume Flandrija je do sada zaključila s većinom srednjeeuropskih zemalja a osam od njih (Estonija, Litvanija, Latvija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka) od deset država (još Bugarska i Rumunjska) s kojima ima bilateralu već je ušlo u EU. Flandrija izdvaja sredstva za pomoć ovim zemljama. Lani je flamanska vlada, mimo dotadašnje prakse i ne čekajući početak pregovora, dodijelila Hrvatskoj pola milijuna eura za promociju različitih vidova suradnje.

Ministar Bourgeois ističe da je Hrvatska, «kao balkanska i sredozemna država», najviše napredovala prema članstvu u EU, a jednaki ciljevi traženja samostalnosti uvijek su promovirali dobre odnose sjevernog dijela Belgije i Hrvatske. Suradnja se potvrdila i na gospodarskom polju s obzirom da na Flandriju otpada 72 posto ukupnog belgijskog izvoza u Hrvatsku. Zadnjih sedam godina izvoz je porastao za preko 80 posto i danas dostiže 155 milijuna eura s velikim prostorom za poboljšanje. «Dobri međusobni odnosi sada su preneseni u sporazum i konkretan dogovor o suradnji na različitim područjima», kaže ministar.

Suradnja je naročito utvrđena prošlogodišnjim posjetom predsjednika Stipe Mesića Flandriji kada je i dogovoreno sklapanje sporazuma. U centru za obuku luke Antwerpen već se redovno usavršavaju hrvatski kadrovi a suradnja će se nastaviti u razmjeni iskustava iz rada luka. Flandrija želi pojačati međusobne veze i razmjenu u sektorima obrazovanja, tehnologije, znanosti, poljoprivrede, turizma, zapošljavanja mladih, zdravstvene zaštite, stanogradnje te zaštite okoliša. Sa završenim tekstom sporazuma vlade Flandrije i Hrvatske ulaze u pregovore o finalnom dokumentu.

 

Lada Stipić – Niseteo, Bruxelles

 

Više o tome:

  •  http://www.vlaanderen.be/