naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarski plan konvergencije bez stvarnih reformi

Budimpešta, 18. kolovoza 2006. (Hina/MTI) -  Mađarski program  konvergencije prema euru predviđa smanjenje proračunskog manjka na 3,2  posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., no zaduženost države prvo će narasti do 72,2 posto BDP-a nakon čega bi se trebala početi smanjivati, prenosi mađarski tisak.

Po pisanju tamošnjeg dnevnika Nepszabadsag, nacrt dokumenta o planu konvergencije koji će Mađarska podnijeti Europskoj komisiji 1. rujna, upućuje da će se zaduženost države zadržati osjetno iznad limita od 60 posto BDP-a potrebnog za pristupanje eurozoni.

Stvarne reforme koje ciljaju fiskalnu ravnotežu u dužem roku, kako piše taj list, izostale su iz nacrta toga plana.

Nadalje, Mađarska će vjerojatnije ostvariti ciljanih maksimalno tri posto manjka u proračunu potrebnih za članstvo u eurozoni u 2010. te će biti spremna uvesti euro tek 2014., piše taj list.

Proračunski manjak ove će godine doseći 10,1 posto, navodi se u tom dokumentu dobivenom iz izvora bliskog uredu premijera. Iduće godine smanjit će se na 6,8 posto a 2008. na 4,3 posto.

Zaduženost mađarske države iskazana kao udjel u BDP-u ove će godine porasti na 67,3 posto a u 2008. dosegnuti čak 72,2 posto. Nakon toga će se početi smanjivati sa 70,4 posto koliko bi  trebala iznositi 2009.

Inflacija će također biti veća nego što se očekivalo - ove godine će u prosjeku iznositi 3,5 posto dok će iduće godine doseći 5,5 posto, stoji još u tom dokumentu mađarske vlade.