naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Finska predložila nove mjere zračne sigurnosti

Finsko predsjedništvo Europske unije predstavilo je u petak 18. kolovoza nove mjere za jačanje zračne sigurnosti i uputilo pismo sa svojim planovima ministrima prometa preostale 24 zemlje članice. 

Finsko Ministarstvo prometa i komunikacija naglašava kako su nužne što skorije izmjene propisa koji trenutno uređuje sustav zračne sigurnosti u Europskoj uniji.  

Nakon što je prošli tjedan britanski Scotland Yard otkrio terorističku zavjeru kojoj je cilj bilo rušenje desetak zrakoplova na transatlantskim linijama, više zemalja, među kojima Velika Britanija, Francuska i Njemačka, predložilo je pojačanu kontrolu tekućih eksploziva, Interneta i putnika. 


Kako bi predložene mjere bile što prije prihvaćene, finsko predsjedništvo već je sazvalo sastanak radne skupine za zračni promet Vijeća za transport za prvi tjedan u rujnu. Kao zemlja koja predsjeda Europskom unijom, Finska nastoji postići zajedničko političko stajalište s Europskim parlamentom u ovom pitanju.  

Finska je također zatražila od Europske komisije sastanak odbora stručnjaka EU-a koji se bavi pitanjima u zračnom prometu. Odbor će se sastati 30. kolovoza. Vijeće za transport pozabavit će se pitanjem izmjene regulative zračne sigurnosti na sastanku 12. listopada

Više o tome:

  • Finska predložila nove mjere zračne sigurnosti