naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slobodno kretanje radnika i Velika Britanija

Prema istraživanju koje je u nedjelju 20. kolovoza objavio britanski Sunday Times, većina Britanaca, odnosno 77 posto ispitanika očekuje da će britanska vlada uvesti  veća ograničenja za slobodan protok radnika iz Bugarske i Rumunjske u njihovu zemlju.  

Isto mišljenje izrazili su i neki od čelnika političkih stranaka u Velikoj Britaniji. Britanski ministar za trgovinu i industriju Alistair Darling izjavio je za Sunday Times kako bi London trebao kontrolirati priljev radnika iz ove dvije zemlje koje bi se trebale priključiti Europskoj uniji u siječnju slijedeće godine, a ne voditi politiku 'otvorenih vrata' kao prema radnicima iz deset novih članica koje su ušle u Uniju 2004. godine.  

U zadnjem krugu proširenja samo su Britanija, Irska i Švedska u potpunosti otvorile svoja tržišta rada prema radnicima iz novih EU članica, a ove godine isto su učinili i Finska, Španjolska, Portugal i Grčka. S druge strane, Austrija i Njemačka su najavile da će zadržati restrikcije u slobodi kretanja radnika tijekom maksimalnog perioda od 7 godina, do 2011. godine.  

Britanska vlada očekuje da će između 60 i 140 tisuća radnika iz Bugarske i Rumunjske potražiti posao na Otoku nakon slijedećeg kruga proširenja, a Britanci se plaše novog udara na sustave zdravstva i obrazovanja nakon novog prilijeva radnika iz inozemstva.  

Više o tome:

  • EUobserver
  • Sunday Times