naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Primjena direktive „Televizija bez granica“ – gledaju se Europski programi

Europljani sve više gledaju programe proizvedene na teritoriju EU25, a udjeli preporučene domaće produkcije (proizvedene u EU) prema člancima 4. i 5. Direktive poznatije kao “Televizija bez granica” neće se mijenjati.

Direktiva poznata kao «Televizija bez granica» usvojena je još 1987, revidirana je prije devet godina, a kontinuirano se prilagođava tržištu. Najnovija promjena je predložena krajem prošle godine, no te promjene ne tiču se promjene sadržaja članaka 4 i 5 o udjelu domaće produkcije i nezavisnih producenata. Direktiva naime preporuča  u svome članku 5 da države članice osiguraju najmanje polovicu programskog vremena za europske TV proizvode, a deset posto minutaže za produkciju nezavisnih kuća.

Brojke su u prosjeku osjetno preskočene – u EU25 gleda se mahom europski program. Preko 60 posto dnevnog programa u EU je domaćeg, europskog porijekla, kaže analiza najnovijih raspoloživih podataka za 2004. godinu. Najviše su u «europeizaciji» programa uznapredovali Danci sa čak 86,32 posto domaće produkcije, a najmanje Česi sa 49,12 posto. No, bitno je da se program proizveden u EU stabilizirao na 60 posto plus udjelu, što je potvrda vitalnosti europske audiovizualne industrije, zaključuje analiza.  U davanju prostora programima nezavisnih producenata prva je Austrija sa 46,4 posto – direktiva preporuča prag od deset posto – a posljednja je na listi 25 zemalja Slovenija gdje je udjel nezavisnih producenata u televizijskoj minutaži 16,24 posto. Zadnjih pet godina doprinos nezavisnih producenata nacionalnim TV programima prelazio je petinu minutaže, a dvije trećine proizvedenog programa nezavisnih producentskih kuća emitirale su domaće,  europske televizije.

Domaći propisi su različiti, neke su zemlje striktne u traženjima obaveznog udjela  domaće produkcije  – poslovičan je primjer Francuske – neke su fleksibilnije a neke je Komisijin glasnogovornik opisao kao «polufleksibilne». Ne treba ni isticati da će se i s ovim dijelom EU zakonske baze morati poravnavati Hrvatska do ulaska u EU.

Analiza provedbe direktive o udjelu europskih programa i nezavisnih producenata sadrži 150 stranica informacija i podataka za svaku državu – članicu i tamošnje TV kuće.

 

Više o tome:

  • Izvještaj

 

 Lada Stipić-Niseteo, Bruxelles