naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Izvanredni sastanak Vijeća EU o situaciji u Libanonu

Vijeće EU održat će u petak 25. kolovoza izvanredni sastanak o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Libanonu. Na sastanku će sudjelovati i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Iz Finske, trenutne predsjedateljice Europske unije, ističu kako je svrha sastanka definiranje doprinosa pojedinih zemalja članica EU-a misiji Ujedinjenih naroda u Libanonu, UNIFIL-u, te priprema uvjeta nužnih za uspjeh UN-ove operacije.  

Nekoliko zemalja članica Europske unije već je izrazilo spremnost da pošalju vojnike koji bi nadgledali krhko primirje između Izraela i Hezbollaha, ali su istovremeno izrazile zabrinutost zbog nedovoljno definiranih uvjeta za djelovanje UN-ovih snaga u Libanonu.  

Tako će Francuska uputiti znatno manji broj vojnika od očekivanog, njih 200, dok bi najava Italije o slanju 2 do 3 tisuće vojnika stavila ovu mediteransku zemlju na vrh u pogledu brojnosti u snagama Ujedinjenih naroda. Tako bi Talijani činili jednu trećinu europskih vojnika kojih bi trebalo biti 9000.  

Međutim, prema pisanju  talijanskih dnevnih novina La Repubblica, Rim bi mogao promijeniti svoje namjere ukoliko Izrael nastavi učestalo kršiti prekid vatre. UN-ovi dužnosnici kritizirali su Izrael zbog nastavka operacija protiv Hezbollahovih gerilaca u Beirutu i južnom Izraelu.  

Snage Ujedinjenih naroda trebale bi se povećati sa sadašnje 2 tisuće na 15 tisuća vojnika prema novoj UN-ovoj rezoluciji koja je zaustavila 34-dnevni sukob između Izraelaca i Hezbollahovih gerilaca. 

Više o tome:

  • Finsko EU predsjedništvo  
  • EUobserver