naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozona otvara više radnih mjesta od Amerike

Eurozona, s prosječno 200,000 novih radnih mjesta mjesečno otvara brže nova radna mjesta od vodeće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država, procjena je Holgera Schmiedinga, jednog od vodećih stručnjaka za europsku ekonomiju u Bank of America. 

Francuska i Njemačka, koje iz mjeseca u mjesec bilježe pad stope nezaposlenosti, vodeće su ekonomije po broju novootvorenih mjesta. Krajem prošlog tjedna Francuska je objavila podatke o zapošljavanju koji pokazuju da je između travnja i lipnja ove godine otvoreno 51.900 novih radnih mjesta, što je povećanje od 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Njemačka je zabilježila sličnu stopu rasta u istom razdoblju.  

Podaci koje je objavio Ured za statistiku Europske unije pokazuju kako je zemlje eurozone ostvarile najveći ekonomski rast u zadnjih šest godina, no ekonomski stručnjak smatra kako je američko gospodarstvo i dalje u prednosti pred europskim u pogledu prilagodljivosti novim potrebama na tržištu rada. Europska komisija procjenjuje smanjenje stope rasta u eurozoni koja bi u ovom tromjesečju trebala iznositi između 0,5 i 0,9 posto, a u zadnjem kvartalu u godini između 0,4 i 0,9 posto.

Više o tome:

  • Financial Times Deutschland
  • EUobserver