naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske kompanije odlučile ulagati više u istraživanje i razvoj

Istraživanje Europske komisije objavljeno u srijedu 23. kolovoza o ulaganjima europskih kompanija u istraživanje i razvoj pokazalo je kako ove kompanije očekuju kako će se njihova ulaganja u istraživanje i razvoj povećavati za otprilike 5 posto godišnje tijekom naredne tri godine. Zabilježeni rasti u istraživanje i razvoj u 2005. godini iznosio je samo 0,7 posto.

Istraživanje je obuhvatilo više od 400 kompanija u 10 vodećih industrijskih sektora - automobilskom i sektoru automobilskih dijelova, kemijskom, sektoru elektroničke i električne opreme, inženjerskom i strojarskom sektoru, sektoru proizvodnje i prerade hrane, zdravstvenom, sektoru informatičko-tehnološkog hardvera, farmaceutskom i biotehološkom, sektoru čelika i ostalih kovina i sektoru logističkih usluga. 


Istraživanje je pokazalo da su kompanije i dalje sklone locirati istraživanja i razvoj u matičnoj zemlji pa su najprivlačnije europske lokacije za te aktivnosti i dalje Njemačka, Velika Britanija i Francuska, a izvan Europske unije najatraktivnije lokacije za ulaganja u istraživanje i razvoj su SAD, Kina, Indija i Švicarska. 


Istraživanje Europske komisije također daje uvid o odlukama privatnih tvrtki o njihovim ulaganjima u istraživanje i znanost, kao što su inicijative koje navode tvrtke na ova ulaganja, te faktorima koji dovode do ulaganja poput lokacija gdje se ulaže u istraživanje i razvoj i izvora financiranja.  


Više o tome:  


Europske kompanije ulažu više u istraživanje i razvoj