naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prilagodbe EU na području zaštite okoliša

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u razgovoru za Reuters istaknuo je da je procijenjeni trošak podizanja razine upravljanja otpadom i usvajanja standarda zaštite okoliša Europske unije oko 11 milijardi €, a da bi se ti standardi mogli doseći oko 2015.

Mladineo procjenjuje da Hrvatska može povući znatna sredstva iz predpristupnih fondova EU, ako se predlože dobri projekti.

Hrvatska ima oko 250 legalnih odlagališta smeća, uključujući devet za otrovni otpad, ali također skoro 4.000 ilegalnih odlagališta, navodi Reuters. Očekuje se da će troškovi zaštite okoliša zajedno s poljoprivrednim i državnim subvencijama biti među najzahtjevnijim područjima pregovora Hrvatske i EU-a.  Prema ocjeni Vinka Mladinea, Hrvatska je ispod ekoloških standarda EU-a, ali osjetno napreduje. Među važnim provedbmenim mjerama ističu se one o smanjivanju ambalažnog otpada te priprema uvođenja pristojbe na nove automobile kojom će se financirati sabirači koji će uklanjati automobile nakon što prestanu biti upotrebljivi.