naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nafta iz Sjevernog mora – ključ za „energetski jaz“?

Povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs na konferenciji o energetici održanoj u srijedu 23. kolovoza u norveškom Stavangeru pozvao je na nastavak istraživanja u Sjevernom moru bogatom zalihama nafte i plina. Održavanjem ove konferencije Europske unija nastoji pojačati suradnju u europskom ekonomskom prostoru (EEA) čija članica je i Norveška kako bi se prevladao tzv. 'energetski jaz', odnosno ovisnost EU-a o energentima iz drugih dijelova svijeta.  

Povjerenik Piebalgs je istaknuo kako je Europa već zakročila u novu energetsku eru koju obilježavaju sve veće ovisnost o energentima i rastuća konkurencija za pristup izvorima energije. Potrebe Europske unije za energentima u budućnosti biti će zadovoljne samo ako će sve zemlje članice EU-a zajednički ulagati u alternativne izvore energije, pored nafte i plina.  

Povjerenik je sudionike konferencije također podsjetio na europsku strategiju za energiju definiranu u Zelenoj knjizi o europskoj strategiji za održivu, konkurentnu i sigurnu energiju usvojenu u ožujku ove godine. Europska komisija će također predstaviti strateško istraživanje o energiji EU-a koje će zajedno s paketom izvještaja i mjera na području energetike činiti temelj nove energetske politike za Europu.  

Europska unija je podržala kroz okvirne programe istraživanje i razvoj u Sjevernom moru, a tijekom 80-tih i 90-tih godina u nekoliko stotina projekata iskorištavanja nafte i plina uložila je milijardu i pol eura. Iako se u skoroj budućnosti očekuje pad proizvodnje nafte iz norveškog podvodnog grebena, novi izvori nafte i plina u Barentsovom moru trebali bi osigurati sigurnost opskrbe ovim energentima za Europsku uniju u budućnosti. 

Više o tome: 

  • Povjerenik Piebalgs podržao nastavak istraživanja u Sjevernom moru