naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU zaustavlja uvoz GMO riže

Europski propisi ne dozvoljavaju da genetski modificirani proizvodi uđu na europsko tržište prije nego što prođu potrebne testove. Sustav ne dozvoljava nikakvu fleksibilnost, svaki neautorizirani genetski modificirani materijal smatra se ilegalnim i kontingent u kome su mu nađeni tragovi se ili uništava ili vraća proizvođaču. 

Europska pravila su zahtjevnija i čvršća od američkih,  a obje strane Atlantika u ovom području običavaju veoma dobro surađivati uvažavajući razlike u pristupu. Stoga su američke vlasti obavijestile Europsku komisiju čim su u tamošnjoj riži otkrile trag  genetski modificirane LL Rice 601 – koja nema zeleno svjetlo ni za komercijalnu upotrebu u SAD. Riječ je o riži dugog zrna, visoke kvalitete, popularnoj i u Europi.  Dvije srodne genetski modificirane varijante spornog proizvoda su u prodaji u SAD. LL Rice 601 je testirana između 1998 i 2001. godine, no proizvođač Bayer odlučio je ne ići s njom  u komercijalnu proizvodnju. Tajnom je naravno ostalo kako se materijal gotovo zaboravljenog pokušaja našao u američkoj riži, koliko je kontaminirane riže pronađeno  i koliko su prošireni usjevi.

O incidentu su obaviještene i ostale zemlje: Japan je, primjerice, odmah zabranio uvoz iz SAD dok se europska strana odlučila za hitne mjere čvršće kontrole. To znači da će idućih pola godine svaki kontingent riže uvezene iz SAD biti kontroliran, kontrole će proći i američka riža u europskim prodavaonicama, uvoznici su obavezani intenzivirati provjere ispravnosti, a testovi se priznaju tek ukoliko ih provode akreditirani laboratoriji po prihvaćenoj metodi.

Državama – članicama EU također je naloženo pojačati kontrole. Konačno, samo i isključivo riža s laboratorijskim certifikatom ispravnosti može ući u Europu i njezin hranidbeni lanac.

Podsjećanja radi, lani se ista ovakva epizoda sa zalutalim genetski modificiranim  materijalom dogodila s kukuruzom. Riža zagađena neautoriziranim GMO nije opasna po ljudsko zdravlje ili za životinje  no princip je princip :  bez autorizacije GMO nema ulaska u prehrambeni lanac, ističu u Komisiji. Naravno, u ovom trenutku nisu poznati razmjeri kontaminacije no hitne su zaštitne mjere na snazi, uz redovne revizije od kojih je prva na redu već u petak, 25. kolovoza. Informacije iz Komisije govore da je riječ o riži koja je genetski modificirana kako bi se lakše nosila s nekim bolestima.

Kontaminacija možda i nije slučajan incident budući da je iz proizvođača Bayera najavljeno da će tražiti autorizaciju LL Rice 601 u SAD – kako bi se ona pridružila istom tipu riže dozvoljenom za konzumaciju u SAD, ali ne u Europi. Dvije vrste autorizirane riže sadrže isti modificirani protein koji ima i sporna, za sada ilegalna LL Rice 601. U EU nije dano zeleno svjetlo  niti jednoj vrsti genetski modificirane riže. SAD izvoze polovicu svoje proizvodnje riže i u EU godišnje plasira 198 tisuća tona.

Lada Stipić – Niseteo

Više o tome:

  • EU zakoni o genetski modificiranim organizmima
  • EUobserver
  • Financial Times