naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rezultati konzultacije EK o reviziji direktive o biogorivima

Direktiva Europske unije o biogorivima usvojena je u svibnju 2003. godine s ciljem promoviranja uporabe goriva dobivenog iz biomase odnosno uporaba drugih obnovljivih goriva. Direktiva traži od Europske komisije sastavljanje izviješća o napretku do kraja 2006. godine, na temelju kojeg će se napraviti dopune direktive. Komisija je sastavila smjernice za reviziju direktive u akcijskom planu za biomasu i strategiji za biogoriva.

U procesu priprema izviješća o napretku Komisija želi ispitati stajališta javnih vlasti, poduzetnika, nevladinih organizacija i drugih zainteresiranih strana  o slijedećim pitanjima  - o vrijednosti cilja promoviranja biogoriva, o dostatnosti mjera trenutne politike da do 2010. godine udio biogoriva na tržištu bude 5,75 posto, o ciljevim postavljenim za uvođenje biogoriva do 2010., zatim o sustavu poticanja kvalitetnijih biogoriva te o mjerama koje bi trebale poticati korištenje biogoriva u razdoblju do 2015. odnosno 2020. godine. U tu svrhu Komisija je sastavila dokument za konzultacije kroz koji su se od travnja do srpnja ove godine prikupljala stajališta o ovim pitanjima, a rezultati su objavljeni u četvrtak 24. kolovoza.

Visoka cijena nafte i njena kronična tendencija rasta stvaraju sve veći interes za korištenje biogoriva, naročito zbog pojave inovativnih i učinkovitih materijala koji su na tržištu sve dostupniji pojedincima i industriji. 

Razvoj obnovljive energije, naročito iz vjetra, vode, solarne energije i biomase, glavni je cilj energetske politike Europske komisije. Obnovljiva energija ima važnu ulogu u smanjivanju emisije ugljičnog dioksida, a povećanje udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energija jača održivost energetskog sustava. Obnovljiva energija također osigurava sigurnost opskrbe energijom te umanjuje ovisnost Europske unije o izvanjskim izvorima energije. Očekuje se da će energija iz obnovljivih izvora dugoročno biti konkurentna konvencionalnim izvorima.

 

Više o tome:

  •  Konzultacije EK o reviziji direktive o biogorivima