naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska traži više EU pomoći za imigrante

Španjolska će zatražiti više pomoći i suradnje od Europske unije kako bi zaustavila dolazak sve većeg broja ilegalnim imigranata s afričkog kontinenta. Prema izvorima španjolske vlade, samo u kolovozu u Španjolsku je prispjelo 4.800 imigranata iz Afrike (što je približno jednako broju imigranata u čitavoj 2005.), uglavnom na Kanarske otoke. Tijekom ove godine na Kanarskim otocima se iskrcalo već preko 18 tisuća afričkih ilegalnih imigranata.  

Kako bi se riješio problem s ilegalnim imigrantima, tijekom ovog tjedna će se održati niz bilateralnih sastanaka visokih predstavnika Španjolske vlade i Europske komisije. Španjolska procjenjuje kako ne prima dovoljno pomoći od Europske unije kojom bi zaustavila priljev ilegalnih imigranata iz Afrike te kao bi sve članice EU-a trebale biti uključene u traženje rješenja za ilegalnu migraciju.  

Početkom kolovoza Europska unije je pokrenula svoju prvu zajedničku graničnu ophodnju kako bi zaustavila dolazak ilegalnih imigranta na Kanarske otoke nazvanu Hera II. Misija bi trebala trajati 9 tjedana s budžetom Europske unije od 3,2 milijuna eura kojeg sufinancira Španjolska. U međuvremenu, ministri Italije i Malte koje se također susreću s masovnim priljevom ilegalnih imigranata iz Afrike, sastat će se slijedeći tjedan s kolegama iz Libije kako bi razgovarali o problemu ilegalne imigracije na Sredozemlju.  

Više o tome:

  • Španjolska traži više EU pomoći za imigrante