naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bolest plavog jezika zahvatila sjever Europe

Slučajevi stočne zaraze poznate pod nazivom bolest plavog jezika, inače više prisutne u južnim krajevima, registrirani su tijekom zadnja dva tjedna u Nizozemskoj te u Njemačkoj i Belgiji. Riječ je o virusu neopasnom za ljude koji napada prvenstveno ovce, rjeđe koze te divlje preživače, a prenose je insekti.  

Kao i kod svih životinjskih zaraza i ova neočekivana pojava bolesti plavog jezika izazvala je alarm u zdravstvu te je Europska komisija odmah poduzela nužne mjere sprječavanja njezinog širenja.  Komisija, za razliku od zaštite zdravlja ljudi koja je dobrim dijelom u nacionalnoj domeni, koordinira veterinarske mjere na razini svih 25 država članica.   

Nacrt odluke Europske komisije koji revidira kontrolne mjere za bolest plavog jezika dobio je pozitivno mišljenje veterinarskih stručnjaka iz zemalja članica na sastanku odbora za hranu i zdravlje životinja koji se sastao u ponedjeljak 28. kolovoza u Bruxellesu. Prema nacrtu ove odluke koju bi Komisija trebala uskoro usvojiti, zona ograničenja će se proširiti na 150 kilometara te će pokrivati cijelu Belgiju, i Luksemburg, većinu Nizozemske, područja u saveznim njemačkim državama  Rajna-Vestfalija, Saarland i Hessen te dijelove Francuske koji graniče s zemljama Beneluksa. U zoni ograničenja uvest će se stroge mjere za kretanje preživača, a sva stoka u ovom području bit će identificirana i testirana na bolest plavog jezika. 

Više o tome: 

  • Bolest plavog jezika
  • Nove mjere za borbu protiv bolesti plavog jezika
  • Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja... ( Narodne novine br. 95; 28.8.2006.)