naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Škola ljudskih prava o europskom integriranju na Dugom otoku

U Božavi na Dugom otoku u ponedjeljak 28. kolovoza je počela petodnevna Škola ljudskih prava Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) pod nazivom "Kriteriji Europske unije i demokratizacijski potencijal europske integracije". Škola je okupila 70-tak sudionika, predstavnika nevladinih udruga iz Hrvatske i država bivše SFRJ, parlamentarnih stranaka, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, sveučilišta i novinara. 

U školi ljudskih prava održat će se rasprava predstavnika parlamentarnih stranaka o ulozi parlamentarnih stranaka u procesu pristupanja Europskoj uniji, a o temi "Hrvatska na putu u članstvo EU" izlaganje će održati glavni pregovarač za pristupanje Europskoj uniji Vladimir Drobnjak. 

Stručnjaci će razgovarati i o ulozi temeljnih prava u pravnom sustavu EU, implementaciji europskog prava u hrvatskom pravosuđu, politološkim aspektima ulaska u EU te negativnim stranama ulaska u EU. Održat će se i radionice o trgovini ljudima i pravima žena u kontekstu Europske unije, Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europskom sudu za ljudska prava.