naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles razmatra financiranje Euronewsa na arapskom

Kako bi unaprijedila odnose s muslimanskim svijetom, Europska komisija razmatra mogućnost da s pet milijuna eura financira projekt emitiranja programa TV-postaje Euronews na arapskom jeziku. Ocjenjuje se da bi emitiranje programa postaje Euronews na arapskom jeziku bilo bi važno za "gradnju mostova" prema muslimanskom svijetu. 


Komisija trenutno financira Euronews, TV- kanal kojeg vodi konzorcij europskih javnih TV-postaja te emitira vijesti na sedam jezika, s oko 5 milijuna eura godišnje. Dodavanje arapskog listi jezika koju čine engleski, francuski, njemački, talijanski, portugalski, ruski i španjolski zahtijevalo bi dodatno ulaganje od tri do pet milijuna eura. Euronews se emitira širom svijeta i prati ga 140 milijuna domaćinstava u Europi te gotovo 16 milijuna njih na Bliskom istoku i u Africi. 


Međutim, postavlja se pitanje izvedivosti ovog plana budući da je proračun Europske unije za komunikacijsku politiku smanjen dogovorom o Financijskoj perspektivi Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. za oko osam posto. Stoga Komisija razmatra financiranje iz arapskih kanala, a pregovori između Euronewsa i libanonske kanala LBC o ovoj mogućnosti prekinuti s zbog nedavnog sukoba u Libanonu. 


Više o tome:

  •  EUobserver