naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće usvojilo zaključke o situaciji na Bliskom istoku

Vijeće Europske unije objavilo je u ponedjeljak 28. kolovoza privremeno izvješće sa izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije o situaciji u Libanonu. Vijeće je dalo punu podršku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu za što bržu implementaciju UN-ove rezolucije 1701 te državama članicama Europske unije u njihovoj namjeri za jačanjem UNFIL-ovih snaga.  

U zaključcima se ističe namjera Europske unije da pruži humanitarnu te pomoćza obnovu libanonskim građanima te da će se založiti za za ukidanje zračnih i pomorskih blokada. Vijeće također podržava održavanja konferencije za brzu obnovu Libanona koju će švedska vlada organizirati u Stockholmu 31. kolovoza, zalažući se za iznalaženje trajnog mirovnog plana za Bliski istok u suradnji s međunarodnim partnerima te zemljama u regiji.  

Također, u zaključcima Vijeća se ističe kako značajan doprinos zemalja članica Europske unije UN-ovoj mirovnoj operaciji u Libanonu predstavlja odlučnost Unije da odgovorno sudjeluje u rješavanju globalnih problema. Brojnost snaga koje će u regiju uputit zemlje članice dat će Uniji vodeću ulogu u UN-ovoj mirovnoj misiji. Europa će za potrebe oružanih snaga UN-a angažirati između 7 i 9 tisuća vojnika, od kojih najveći broj dolazi iz Italije.  


Analitičari ističu kako dosadašnji potezi nisu slijedili jasno definiranu strategiju te kako Europska unija nije koristila resurse uložene u regiju kako bi ostvarila konkretne političke ciljeve i izgradila svoj utjecaj. Dosadašnja uloga Europske unije u regiji bila je uglavnom ograničena na pružanje pomoći i ulogu "poštenog posrednika" u brojnim sukobima. Nazočnost velikog broja europskih vojnika potkrepljuje europsku vjerodostojnost, ali i istodobno označava i početak nove strateške uloge Europske unije na Bliskom istoku. 


Međutim, rješavanje krize u Libanonu i upućivanje europskih vojnika u sklopu mirovne operacije UN-a ne vide svi kao pobjedu vanjske politike Europske unije. Tako je francuski predsjednik Jacques Chirac ustvrdio u ponedjeljak 28. kolovoza kako je kriza na Bliskom istoku razotkrila je slabosti u vanjskoj politici Europske unije koja je reagirala presporo kako bi se zaustavio sukob. Chirac je istaknuo kako Europa nije bila dovoljno aktivna u libanonskoj krizi, premda je Francuska u nekoliko navrata preporučila da se visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Javieru Solani da mandat da govori u ime svih 25 zemalja članica. 


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana posjetio je Libanon na vrhuncu krize u srpnju, no finsko predsjedništvo EU-a nije podržalo Chiracov prijedlog od 20. srpnja da se neslužbenom europskom ministru vanjskih poslova daju posebne ovlasti. Tijekom cijelog 34-dnevog sukoba u Libanonu među državama članicama Europske unije nije postojala suglasnost o tome kako pristupiti krizi.  


Iako se zemlje članice EU-a obećale prošlog tjedna u Libanon poslati između 7 i 9 tisuća vojnika, polovicu od planiranih 15 tisuća, što je Vijeće pohvalilo u svojim zaključcima, u tome su dugo oklijevale, uključujući Francusku, koja je na kraju pristala predvoditi mirovni kontingent do veljače iduće godine. 


Više o tome: