naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Predstojeće reforme MMF-a i uloga EU

Međunarodni monetarni fond bi  na godišnjem zasjedanju u Singapuru od 15. do 22. rujna trebao raspravljati o reformi te međunarodne financijske institucije. Ukoliko budu prihvaćeni planovi SAD-a, kojima se želi povećati glasački udio brzorastućih globalnih ekonomija poput Kine, Europska bi unija mogla biti suočena sa smanjenim mogućnostima utjecaja. Europa trenutno ima više od trećine biračkih prava u 184-članom MMF-u, ključnoj međunarodnoj organizaciji koja osigurava monetarnu i ekonomsku stabilnost u svjetskoj ekonomiji, ponajviše dodjeljivanjem kredita državama s financijskim problemima. 


Reforme koje predlaže SAD usmjerene su davanju većih ovlasti za sudjelovanje u odlučivanju zemalja čija gospodarstva bilježe visoke stope rasta poput Kine, Indije, Južne Koreje, Turske i Meksika. Podupirući težnju Kine da ojača utjecaj u MMF-u, Sjedinjene Američke Države očekuju u prvom redu suradnju ovog azijskog gospodarskog diva u rješavanju međunarodnih gospodarskih pitanja. 


Ovi američki prijedlozi naišli su na otpor u Europi budući da bi prihvaćanje američkih prijedloga umanjilo utjecaj bogatih europskih država poput Njemačke, Nizozemske, Belgije i skandinavskih zemalja. No, EU je i iznutra podijeljen oko tog pitanja budući da bi članice s najvišim stopama gospodarskog rasta, poput Irske i Španjolske, zapravo profitirale od preraspodjele utjecaja u MMF-u, koju predlaže Washington.

Više o tome:

  • EUobserver
  •  The New York Times