naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nastavak priče o američkoj GMO riži: EU brani ulazak bez prethodnih testova

Brod s 20 tisuća tona američke riže dugog zrna zadržan je u petak 25. kolovoza Rotterdamu sve dok se ne provjere sumnje da se u dijelu tereta nalazi genetski modificirana riža LL 601, koja nije dozvoljena na europskom tržištu. Da podsjetimo, tragovi LL 601 pronađeni su na američkom tržištu, o čemu su vlasti SAD-a obavijestile Europsku komisiju. Komisija je potom odmah uvela pojačane mjere zaštite uz nalog da riža iz SAD-a ne smije ući u prehrambeni lanac država članica prije nego što se testira u za to nadležnim, referentnim  laboratorijima.

Države članice EU odgovorne su za kontrolu uvoza, te za osiguranje zabrane ulaska nelegalnim GMO prehrambenim proizvodima. Zbivanja oko slučaja riže tipa LL 601 ukazuju na dosljednost EU po pitanju sigurnosti hrane. Osnovni princip za hranu je da ako nema certifikata ispravnosti nema ni zelenog svjetla za ulazak na tržište Unije. Europska direkcija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority EFSA) trenutačno ispituje mogućnost puštanja u promet GMO riže LL 62, koja sadrži isti modificirani protein kao i sporna zabranjena vrsta riže LL 601.

Više o tome:

Europska komisija, informacija o GMO riži